Ai cumpărat un ceainic de teracotă, felicitări!
Acum marea întrebare este: cum îl întreții? Totul va depinde de faptul că este un ceainic de teracotă poroasă sau nu.
Teaină de Yixing sau alt ceainic din lut poros
Cum se face un ceainic de lut
Prima utilizare a unui ceainic de lut poros
Noile ceainice vin cu un acoperiș de ceară pentru a proteja lutul și pentru a le face strălucitoare pe rafturi (și, de asemenea, de multe ori pentru a le face să arate ca niște ceainice antice mai scumpe…). Acest strat trebuie îndepărtat înainte de a face ceai, deoarece lutul din ceainic este poros și trebuie să memoreze ceaiul pe care îl preparați în el. Acest lucru este cunoscut sub numele de cultivarea ceainicului. Iată cum să îndepărtați stratul de acoperire și să pregătiți lutul:
- Spălați ceainicul cu apă fierbinte și ștergeți interiorul și exteriorul energic cu pastă de dinți (care este ușor abrazivă) și o periuță de dinți. Da, ați citit bine!
- Puneți o oală mare cu apă pe aragazul căptușit pe interior cu o cârpă. Cratița trebuie să fie suficient de mare pentru a scufunda complet ceainicul.
- Înfășurați acoperișul (și ceainicul) într-o cârpă și puneți-l în cratița mare cu ceainicul. Pânzele împiedică ceainicul și capacul să se spargă, împiedicând ceainicul și capacul să se lovească de pereții cratiței și să se ciocnească în timp ce apa fierbe.
- Aducem apa la fierbere, acoperim și fierbem ceainicul și capacul timp de 30 de minute.
- După 30 de minute, opriți focul și lăsați apa să se răcească.
- Îndepărtați ceainicul și capacul și răspălați bine cu apă caldă.
Opțional – Dacă doriți cu adevărat să vă pregătiți ceainicul ca un profesionist:
- Umpleți din nou ceainicul mare cu apă,
- Aducem la fierbere și adăugăm 2 sau 3 teabele din frunzele de ceai pe care le veți folosi pentru acest ceainic.
- Închideți focul, acoperiți oala și lăsați frunzele să se infuzeze timp de aproximativ 30 de minute pentru a obține un ceai puternic.
- Străgeți frunzele și particulele mici. Cernerea îndepărtează particulele mici de frunze din apă care pot astupa porii argilei și pot reduce eficiența ceainicului
- Repetați pașii de la 2 la 6, folosindacest ceai tare în loc de apă.
Tetiera dumneavoastră este acum gata să înceapă să facă ceai!
Vreau să schimb tipul de ceai pentru ceainicul meu de lut
Dacă vă decideți vreodată să utilizați ceainicul pentru a prepara un nou tip de ceai, pur și simplu repregătiți ceainicul urmând pașii de mai sus. Este posibil să existe o perioadă de rodaj în cazul ceainicelor mai vechi.
Întreținerea unui ceainic de lut
Pentru a-și păstra calitatea, un ceainic de lut trebuie întreținut.
Înainte de fiecare utilizare, scaldă ceainicul înainte de a turna frunzele de ceai, apoi lasă-l să se usuce la aer.
Totdeauna turnați ceaiul rămas pe ceainic și lustruiți-l din când în când cu un bătător moale. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea aromelor care vor permite ceainicului dvs. să aducă propriul „gust” ceaiului și să își creeze propria patină unică.
Cel mai important, NICIODATĂ NU FOLOSIȚI DETERGENT! Acesta ar putea strica gustul ceaiului dumneavoastră, depunerea de taninuri este normală și chiar efectul dorit!
Depozitați ceainicul de pământ într-un loc uscat, departe de mirosuri și vapori de gătit….Depozitați-l fără capac pentru a evita apariția mucegaiului.
Asigură-te că lași ceainicul să se scurgă după folosire, nu lăsa multă apă în el care ar putea impregna ceainicul cu un gust amar.
Chiar dacă sunt modelate din lut de calitate excelentă, ceainicele din lut sunt sensibile la șocurile termice. Nu puneți ceainicul sub apă rece când este încă fierbinte, s-ar putea sparge.
Ceainic din ceramică neporoasă sau ceainic fără memorie
Cum se curăță un ceainic din gresie?
Teaină din gresie smălțuită
Deși un ceainic din gresie neetanșă nu este poros datorită temperaturii ridicate de ardere, aspectul său mai aspru înseamnă că nu trebuie folosit detergent pentru curățare. O simplă clătire cu apă curată este cea mai recomandată.
Dacă ceainicul din gresie este pătat, puteți folosi produse naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau oțetul alb. De exemplu, vă puteți înmuia ceainicul peste noapte într-o soluție de bicarbonat de sodiu.
Teainic din gresie glazurată
Teainic din gresie glazurată
Teainicul dvs. din ceramică smălțuită va avea pereții netezi pe care îi puteți curăța cu un burete sau o cârpă umedă. Se poate folosi săpun, la fel ca și bicarbonatul de sodiu sau oțetul. Unele ceainice pot fi spălate și în mașina de spălat vase, așa că verificați înainte de a alege această metodă.
Cum curăț un ceainic de porțelan?
Ceainicul tău de porțelan, cu peretele său neted și neporos, poate fi curățat cu apă caldă și săpun sau chiar pus în mașina de spălat vase (ai grijă să urmezi recomandările producătorului, nu toate ceainicele de porțelan sunt sigure în mașina de spălat vase).
Puteți folosi și produse naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau oțetul, dacă ceainicul de porțelan este pătat.