Ceainic din fontă smălțuită sau neșlefuită?

Dacă vă place o ceașcă bună de ceai, poate ați auzit că utilizarea ceainicelor și a ceainicelor din fontă de modă veche este o modalitate bună de a face acea ceașcă perfectă. În Japonia, multor oameni le place să își prepare ceaiul în ceainice tradiționale din fontă. Dar știați că există două tipuri de vase din fontă pentru prepararea ceaiului? Unul este un ceainic și celălalt un ceainic, în timp ce termenul generic „ceainic din fontă” este cel mai des folosit pentru a se referi la aceste 2 ustensile.

Care este diferența dintre un ceainic și un ceainic?

Pentru a rezuma, ceainicul din fontă este emailat pe interior și este folosit pentru a prepara toate tipurile de ceai, în timp ce ceainicul din fontă nu este emailat pe interior și este folosit pentru a încălzi apa pe foc.

Fierul de turnătorie fiera de turnătorie este un aliaj metalic feros. Acesta este compus în principal din fier, la care se adaugă carbon într-o proporție relativ mică. Să analizăm mai îndeaproape aceste 2 ustensile, ceainicul din fontă, care nu are niciun strat de acoperire, și ceainicul din fontă, care este acoperit cu smalț.

Ceainic din fontă

Să începem cu ceainicul din fontă, sau tetsubin în japoneză.

Cutie de fontă tradițională japoneză

Cutiile japoneze sunt folosite pentru a fierbe apa. Ele sunt în general mai mari decât ceainicele din fontă și nu au interiorul emailat al ceainicelor. Deoarece un ceainic din fontă nu are smalț care s-ar crăpa atunci când este expus la căldură mare, poate fi folosit direct pe o sursă de căldură, cum ar fi un șemineu, o plită electrică, vitroceramică sau cu inducție, sau un foc de gaz.

Ceainicul (sau ceainicul)tetsubin (în japoneză: 鉄瓶, „fierbător de fier”) este numele dat ceainicului japonez din fontă folosit pentru a încălzi apa, în special apa pentru prepararea ceaiului verde. Forma sa este în general rotundă, bulboasă, globulară, o moștenire a originilor chinezești ale ceainicului din fontă, cu un volum mai mare decât al ceainicului din fontă (în general între 0,8 și 2 litri și până la 5 litri). Există, de asemenea, modele mai mici (0,3 – 0,5 L) sau aplatizate, un design mai tipic japonez.

Tetsubinul are un mâner mare, care îl face ușor de ținut chiar și la temperaturi ridicate, și o gură de scurgere cu formă specială, care face ca turnarea să fie ușoară și comodă. Ceainicelor din fontă le place să fie înfrumusețate atunci când sunt realizate cu modele de suprafață și ornamente caracteristice ceainicelor japoneze. Ceainicele din fontă brută sunt, în general, de culoare cenușie opacă sau albicioasă în interior. Aceasta este culoarea naturală a fontei brute, fără niciun lac care să o acopere.

ceainic din fontă

Teainic din fontă – Originea

Contrazicând credința populară, originea ceainicului din fontă nu este japoneză, ci chineză. Primele ceainice din fontă provin din China antică și abia mai târziu au apărut în Japonia.

Primele ceainice japoneze erau vase foarte grele și mult mai mari decât cele pe care este posibil să le vedeți astăzi. Pe atunci, japonezii foloseau un șemineu de interior numit Iori. Un tetsubin atârnat deasupra unui Iori era un element comun în casele japoneze. Iori era folosit pentru a găti și pentru a încălzi locuințele.

Suspendarea unui ceainic din fontă deasupra unui Iori avea două scopuri:

  • Ceainicul deasupra focului însemna că apa caldă era întotdeauna disponibilă.
  • Vaporul umezea încăperea, foarte necesar deoarece focurile de interior făceau ca aerul să fie extrem de uscat.

Deși metoda de încălzire s-a schimbat, scopul nu s-a schimbat. Dacă aveți un șemineu, puteți folosi un tetsubin iarna pentru a umidifica încăperea și pentru a avea apă caldă la dispoziție oricând aveți poftă de o ceașcă de ceai.

Contribuția fierului

Ceainicul din fontă a fost inițial folosit exclusiv pentru încălzirea apei, nu pentru prepararea ceaiului. Acesta este adevăratul scop al unui ceainic din fontă: pe lângă încălzirea apei, acesta va influența gustul apei, ceea ce reprezintă o nouă fațetă interesantă și importantă a preparării și degustării ceaiului.

De fapt, apa care a fost încălzită într-un ceainic din fontă de calitate, fără smalț, are un gust mult mai blând și chiar ușor mai dulce. Apa va avea un postgust, care este mai profund și durează mai mult timp. Această proprietate a ceainicului dvs. din fontă neetanșată se aplică tuturor tipurilor de ceai și, întâmplător, și multor alte preparate, cum ar fi apa pur și simplu potabilă, cafeaua și alte preparate folosite la gătit.

Motivul variației gustului apei constă în interacțiunea chimică a materialului vasului de fier cu moleculele de apă. Această interacțiune modifică consistența apei: tensiunea sa superficială și gradul de vâscozitate sunt crescute. Acest lucru modifică nu numai gustul apei în sine, ci și pe cel al ceaiului sau al cafelei preparate. Caracteristicile aromelor variază în funcție de calitatea tetsubinului, de suprafața și de compoziția acestuia.

Pe lângă modificarea vâscozității, apa este îmbogățită cu fier. Pentru persoanele al căror aport de fier, un oligoelement esențial, este insuficient, un Tetsubin poate oferi o soluție foarte interesantă ca supliment alimentar. Fierul dizolvat este extrem de biodisponibil. Așadar, aveți grijă să nu lăsați apa să fiarbă prea mult timp în ceainicul dvs. din fontă, deoarece prea mult fier nu este bun pentru sănătate. Prin urmare, este necesar să vă determinați necesarul individual de fier. Persoanele cu un aport suficient de fier, în special cele care mănâncă carne, ar trebui să fie prudente, de exemplu, atunci când folosesc un Tetsubin în fiecare zi, fierbând apa nu mai mult de un minut sau 2. Persoanele cu un aport mai scăzut de fier, în special vegetarienii și veganii, pot lăsa apa să fiarbă mai mult timp, până la 30 de minute. Apa dumneavoastră va fi atunci o sursă excelentă de fier. Totuși, un mic memento, apa va schimba și gustul ceaiului dumneavoastră.

Fierul turnat este un material ușor poros, așa că nu numai că va transmite fierul în apă, dar va absorbi și o parte din aroma ceaiului, dacă decideți să îl preparați direct în tetsubin. Acest lucru nu este grav, fonta se va bronza pe măsură ce o folosiți, dar acesta este motivul pentru care nu este indicat să preparați ceaiuri aromate, cu fructe sau condimentate direct într-un ceainic din fontă neetanșat.

Nanbu Tekki

Fierul turnat cunoscut sub numele de Nanbu Tekki (sau, uneori, fontă Nambu) este numele unui fier turnat tradițional din Japonia, un simbol al calității și rezistenței. Zona Nanbu este cunoscută și sub numele de zona Morioka, în prefectura Iwate din regiunea Tohoku. Această regiune este o sursă de nisip de înaltă calitate, precum și de cărbune, argilă și lac, toate acestea fiind necesare pentru fabricarea ceainicelor din fontă de înaltă calitate. Fontă de Nanbu datează din jurul secolului al XVII-lea și și-a păstrat caracteristicile tradiționale, adaptându-se în același timp la vremurile moderne cu un design modern. Decorațiile simple, elegante și de design dau caracterul său unic Nanbu Tekki.

În timp ce în secolul al XVII-lea în Nanbu producția s-a concentrat în principal pe ceainice, clopote și tunuri, ceainicele din fontă au evoluat în timp. Dimensiunea lor a fost redusă, iar apoi au fost adăugate un gura de vărsare și un mâner pentru a face ceainicele din fontă Nanbu de astăzi

Pentru a se adapta la cererea occidentală, suprafața interioară a unor modele Nanbu Tekki este emailată. Cu toate acestea, dacă doriți să vă bucurați de toate proprietățile fierului turnat, se recomandă alegerea unui model neacoperit.

Vă îngrijorează apariția ruginei?

Nu trebuie să vă faceți griji în privința coroziunii, deoarece pe suprafața interioară se formează o peliculă de oxid în timpul procesului tradițional de finisare prin ardere în cuptor, ceea ce ajută la prevenirea ruginii. Pentru ca tetsubinul dumneavoastră să dureze o viață întreagă, nu ezitați să urmați sfatul nostru consilii de îngrijire a unui ceainic din fontă.

Asta e, v-ați convins, aveți nevoie de un ceainic din fontă neetanșă? Verifică colecția noastră superbă și alege-l pe cel care te va însoți zeci de ani de acum încolo!

Ceainic din fontă neacoperită

Teainic din fontă

Ce este un ceainic din fontă? 

Astăzi, atât în țările occidentale, cât și în Asia, cele mai multe ceainice din fontă sunt …emailate / acoperite intern cu smalț pentru a ușura întreținerea și pentru a evita rugina. Dar, atenție, aceste ceainice acoperite nu pot fi folosite ca ceainic, nu au nicio influență asupra gustului apei și nu sunt o sursă de fier. În japoneză, ceainicele din fontă emailată se numesc Tetsubin Kyusu.

Teșerele și ceainicele din fontă arată similar din exterior, deși ceainicele sunt în generalmai mici și mai colorate. Diferența majoră este în interior, deoarece ceainicele din fontă sunt acoperite cu un strat de smalț, aceasta pentru a preveni rugina și pentru a le face perfect neutre. Prin urmare, puteți prepara toate tipurile de ceai fără ca fonta să absoarbă aromele, chiar și ceaiuri cu fructe, ceaiuri picante, ceaiuri puternic aromate și infuzii. Cu toate acestea, este recomandabil să limitați infuziile de fructe acide, care pot deteriora smalțul pe termen lung.

Este important să vă amintiți să nu folosiți ceainicul pe aragaz, pe focul deschis sau pe plită. Ceainicele din fontăsunt pentru prepararea sau „înmuierea” ceaiului, și nu pentru fierberea apei. Dacă fierbeți apă, smalțul se poate ciobi sau crăpa (se dezvoltă fisuri fine). Orice ați face, nu folosiți ceainicul emailat pe aragaz.

Astăzi, ceainicele din fontă suntmai populare decât ceainicele din fontă.

Ceainicele japoneze emailate nu fac parte cu adevărat din cultura tradițională japoneză, deoarece tehnica de emailare a venit din Occident. Cu toate acestea, astăzi, în urma expansiunii caselor de ceai și a turismului occidental, este mai probabil să găsiți un ceainic din fontă într-o casă japoneză decât un ceainic din fontă.

Ceainic din fontă de calitate

Ceainicurile din fontă sunt realizate fie prin turnarea fierului topit în modele de argilă, fie în modele de nisip. Marea majoritate a ceainicelor din fontă produse în masă în China, și, prin urmare, mai ieftine, provin din matrițe de nisip. Ceainicele artizanale japoneze din fontă de înaltă calitate sunt turnate în matrițe de lut.

Modelurile de lut Tetsubin sunt fabricate în Japonia încă de la jumătatea secolului al XVI-lea și au fost inițial o muncă manuală pură, care a fost dezvoltată special pentru ceremonia ceaiului. Această tradiție a supraviețuit până în zilele noastre. Aceste ceainice din fontă se remarcă prin gustul și calitatea lor excelentă.

Din păcate, piața ceainicelor din fontă este dominată de produse de masă mai ieftine, fabricate în mod industrial și în mare parte emailate pe interior pentru a preveni rugina, ceea ce se întâmplă frecvent cu fonta de calitate inferioară sau care nu a fost arsă în mod tradițional.

Un ceainic din fontă emailat nu vă permite să profitați de toate avantajele fontei, deoarece nu permite încălzirea apei și folosește doar proprietățile de conservare a căldurii pentru a prepara ceaiul, motiv pentru care ceainicele din fontă emailată sunt furnizate sistematic cu strecurătoare de ceai, sau coșuri de infuzie, sau infuzoare. Aceste ceainice emailate / acoperite nu au niciun efect pozitiv asupra gustului apei și, prin urmare, al ceaiului, și nici nu furnizează fier biodisponibil băuturii calde.

Tetiera din fontă – Pericol pentru sănătate?

Încălzirea apei într-un ceainic Tetsubin de calitate, neetanșat, are, fără îndoială, o influență pozitivă asupra gustului apei și al ceaiului, dacă fierbeți apa timp de aproximativ 1 minut sau mai puțin. Cu condiția să nu fierbeți apa prea mult timp (risc de supraîncărcare cu fier), cu excepția cazului în care aveți deficiență de fier, veți obține o sursă de fier de calitate biodisponibil cu ajutorul ceainicului din fontă neetanșată. 

Dacă optați pentru un ceainic din fontă smălțuită, asigurați-vă că verificați proveniența ceainicului și mențiunea de smalț alimentar ca fiind.nbsp;ceainicele de calitate inferioară produse în masă sunt acoperite cu un strat subțire de lac cu fluor sintetic, ale cărui efecte pe termen lung asupra sănătății sunt slab cunoscute. În cazul ceainicelor din fontă ieftinăeamelizată (preț în jur de 30 de euro sau chiar mai puțin), smalțul este adesea folosit pentru a acoperi fontă de proastă calitate, care poate conține metale grele. Smalțul, de asemenea, adesea de calitate slabă, va tinde să se sfărâme în timp, expunând fonta potențial toxică. Așadar, dacă vedeți că smalțul de pe ceainicul din fontă emailată pe care l-ați cumpărat cu aproximativ treizeci de euro se fisurează sau se deteriorează, nu ezitați să schimbați ceainicul, investiția dvs. nu a fost faraonică, iar sănătatea dvs. merită din plin!

Sfatul nostru, investiți într-un ceainic din fontă ehnică emailată puțin mai scump dar de calitate și de la un furnizor de încredere, nu veți regreta banii.

Ceainic din fontă emailată

 Sunteți în căutarea unui producător de ceainic din fontă emailată de calitate?

Recomandăm 3 producători japonezi de prestigiu:

Iwachu Cast Iron Teapot

Wazuqu Cast Iron Teapot

Ceainic din fontă Oiharu

Ceainic sau ceainic?

Diferența ceainic și ceainic 

Pentru a rezuma, există 3 criterii principale pentru a distinge un ceainic din fontă de un ceainic din fontă:

  • Prezența smalțului în interiorul ceainicului din fontă, care va fi briliant./strong>, spre deosebire de ceainicul din fontă fără smalț, deci interiorul va fi mai mat.
interior emailatinterior fără email
  • Ceainile sauchetele sunt în general mai mari. Cele mai multe ceainice pot conține între 800 ml și 1,5 litri de apă, în timp ce cele mai multe ceainice conțin între 300 ml și 800 ml.
  • Ternițele din fontă emailată tetierele sunt toate dotate cu un infuzor de ceai care se potrivește perfect în ceainic, deoarece utilizarea lor este exclusiv pentru prepararea ceaiului, vrac sau în pliculețe. Un ceainic tradițional din fontă, pe de altă parte, nu va fi echipat sistematic cu un infuzor de ceai, chiar dacă un coș de infuzie poate fi furnizat cu un tetsubin.

Ceainic de ceai?

Există un hibrid?

Deși ceainicele și ceainicele sunt destinate unor utilizări diferite, există versiuni hibride, adică un vas în care se fierbe apă și se prepară ceai. Aceste hibride sunt lacate pe interior pentru a preveni rugina și pot fi așezate pe o sursă de căldură. În general, acestea sunt mai asemănătoare cu ceainicele din fontă emailată, deoarece sunt similare ca mărime și formă. Cu toate acestea, prețul va fi mai mare, așa că verificați cu vânzătorul.

Teainic din fontă emailată sau nu?

Tetierele și ceainicele din fontă sunt vase de ceai frumoase și durabile. Le puteți folosi atât la ocazii speciale, cât și pentru uzul zilnic.  Cu toate acestea, esteimportant să cunoașteți diferența dintre ceainicele și ceainicele din fontă. În caz contrar, riscați să vă deteriorați ceainicul din greșeală.

În concluzie,

  • dacă utilizarea primară a ceainicului dvs. din fontă este aceea de a încălzi apa (și de a o îmbogăți cu fier)./strong>, alegeți un model din fontă smălțuită și preparați-vă ceaiul într-un ceainic din lut, ceramică (porțelan, gresie sau faianță) sau sticlă. Deoarece nu trebuie să lăsați apa să se răcească într-un tetsubin și dacă nu folosiți toată apa pe care ați încălzit-o, turnați apa încă fierbinte într-un termos pentru a-i păstra proprietățile și căldura.
  • Dacă principala utilizare a ceainicului dvs. din fontă este de a prepara ceai, alegeți un model din fontă emailată de calitate. Apoi fierbeți apa într-un ceainic metalic sau electric, în mod ideal cu control al temperaturii sau chiar cu temperatură reglabilă în funcție de tipul de ceai pe care îl veți prepara (ceai verde sau alb fragil, ceai negru mai robust, oolong sau pu-erh).

 Știți (aproape) totul, faceți alegerea!

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *