Kyusu, sau ceainicul japonez, poate lua mai multe forme și poate purta mai multe nume, în funcție de poziția mânerului sau a mânerului. Iată un magnific Uwade Kyusu, cunoscut și sub numele de Dobin, realizat din lut din Tokoname, un oraș din Japonia renumit pentru centrele sale de ceramică. Filtrul de lut plasat în fața gurii de scurgere a ceainicului (filtru sasame) este conceput pentru a lăsa să treacă doar ce e mai bun din ceaiul dumneavoastră.
Livrare rapidă în Franța – 3 până la 5 zile lucrătoare
Material : Gresie – Ceramică – Gresie
Origine: Tokoname – Japonia
Dobin sau Uwade Kyusu (Mâner situat deasupra ceainicului)
Contenit: 280ml (0,28L)
Culoare: Alb-bej
Filtrul: de pământ, tip sasame (plasat în fața gurii de scurgere)
Fabricare: făcut manual
Autor: Autor: Tăiat de mână: Jinsui
Nota: Ceainicul dvs. va fi livrat cu mânerul separat, acesta trebuie instalat înainte de prima utilizare (vezi fotografiile)
Descoperă mai multe
Kyusu
Un ceainic japonez tradițional realizat din lut natural. Neelucidat în interior, acesta reacționează la contactul cu apa și ceaiul pentru a-și dezvălui toate aromele.
Filtrul din fața gurii de scurgere: ceaiul plutește și se prepară liber pentru o extracție completă a componentelor și aromelor. Ceaiul rămâne proaspăt și poate fi preparat de mai multe ori (= infuzii multiple).
Câteva dintre sutele de centre de fabricare a ceramicii înființate în Japonia (sol vulcanic bogat în argilă) în ultimele câteva decenii sunt încă în funcțiune. Cele 6 „cuptoare vechi” sunt Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba și cel mai faimos: Tokoname.
Tokoname kiln
Tokoname Yaki (常滑焼, prefectura Aichi)
.Cel mai vechi dintre cele șase „cuptoare vechi” (roku koyo, 日本六古窯) și cel mai important centru de producție ceramică japoneză.
Argila naturală pură (Shudei) are o culoare roșie caracteristică datorită conținutului ridicat de fier (proprietăți specifice în ceea ce privește gustul și beneficiile oferite de ceaiul verde). Spre deosebire de alte regiuni în care argila este practic epuizată, Tokoname are încă depozite și astăzi.
Îngrijirea ceainicului Tokoname
Curățarea externă a ceainicului
Utilizați doar apă curată și o cârpă moale.
Dacă ceainicul este pătat sau murdar, frecați-l cu o cârpă moale înmuiată în ceai verde preparat în prealabil.
Curățarea internă a ceainicului
Dacă este posibil, clătiți numai cu apă curată, cu conținut scăzut de calcar. De-a lungul utilizării, pe interiorul ceainicului dumneavoastră va apărea o patină care nu trebuie îndepărtată.
Secarea
Pentru a vă usca Kyusu, lăsați-l în aer liber cu capul în jos pe o cârpă curată sau frecați ușor exteriorul cu o cârpă moale și curată.
Chiar dacă ceainicul dumneavoastră Tokoname este un ceainic versatil, deoarece lutul este neporos, nu este smălțuit în interior, se recomandă pe termen lung să preparați soiuri similare de ceai în același shiboridashi datorită formării treptate a unei patine interne la contactul cu ceaiul preparat. Această patină îmbunătățește și intensifică gustul ceaiului în timp. Tot din acest motiv, atunci când se prepară și se curăță, cel mai bine este să se folosească apă moale, cu conținut scăzut de calcar.
Atenție
Ceramica ceramica, chiar și de cea mai bună calitate, este un material sensibil la șocuri termice care îl poate fisura :
– Încălziți ceainicul cu apă fierbinte înainte de a turna apă clocotită în el
– Nu puneți niciodată un ceainic încă fierbinte direct sub apă rece
.