Cât de frumos este acest Teainic de la Tokoname! Kyusu stil yokode cu mânerul său lateral, are un filtru din oțel inoxidabil cu o sită foarte fină plasată în fața gurii de scurgere pentru a lăsa să treacă doar cel mai bun ceai. Argila sa Tokoname (bogată în fier), de culoare roșie naturală, este cea mai renumită din Japonia. Măiestria arderii prin oxidare și reducere produce un ceainic care este atât roșu cât și negru.
Livrare rapidă în Franța – 3 până la 5 zile lucrătoare
Material : Argilă arsă – ceramică – argilă
Origine: Tokoname – Japonia
Yokode Kyusu (mâner lateral)
Contenit: Oglinjoară cu mâner lateral: 250ml (0,25L)
Culoare: Negru și roșu
Filtrul: Argilă, tip ita ami (grilă de sită fină poziționată în fața gurii de scurgere)
Producție: Handmade
Descoperă mai multe:
Kyusu
Un ceainic japonez tradițional realizat din lut natural. Fără smalț în interior, acesta reacționează la contactul cu apa și ceaiul pentru a-și dezvălui toate aromele.
Filtrul din fața gurii de scurgere: ceaiul plutește și se prepară liber pentru o extracție completă a componentelor și aromelor. Ceaiul rămâne proaspăt și poate fi preparat de mai multe ori (= infuzii multiple).
Câteva dintre sutele de centre de fabricare a ceramicii înființate în Japonia (sol vulcanic bogat în argilă) în ultimele câteva decenii sunt încă în funcțiune. Cele 6 „cuptoare vechi” sunt Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba și cel mai faimos: Tokoname.
Tokoname kiln
Tokoname Yaki. (常滑焼, prefectura Aichi), cel mai vechi dintre cele șase „cuptoare vechi” (roku koyo, 日本六古窯) și cel mai important centru de producție ceramică din Japonia.
Argila naturală pură (Shudei) are o culoare roșie caracteristică datorită conținutului său ridicat de fier (proprietăți specifice în ceea ce privește gustul și beneficiile oferite de ceaiul verde). Spre deosebire de alte regiuni în care argila este practic epuizată, Tokoname are încă depozite și astăzi.
Aparatul lustruit fără a fi glazurat se datorează lustruirii Kyusu înainte de ardere cu o spatulă sau o cârpă metalică, pentru a lăsa argila să vorbească de la sine.
Un Tokoname Kyusu este apoi ars prin oxidare (argilă roșie, între 1100 și 1200°C), sau prin reducere (argilă neagră). Unele studiouri, în special cele cu artiști renumiți, combină cele două tehnici, rezultând o varietate foarte mare de culori kyusu, cum ar fi acest model roșu și negru.
Întreținere ceainic Tokoname
Extern
Doar apă curată și o cârpă moale. Dacă ceainicul este pătat, frecați cu o cârpă moale înmuiată într-o infuzie de ceai verde.
Intern
Să clătiți numai cu apă curată, dacă este posibil cu conținut scăzut de calcar. Pe parcursul utilizării, pe interior apare o patină : nu o îndepărtați (culottage).
Sechează
în aer liber cu capul în jos pe o cârpă curată sau frecați ușor exteriorul cu o cârpă moale.
Un ceainic polivalent (lut neporos), dar neetanș la interior: recomandat pe termen lung pentru a prepara în el varietăți similare de ceai datorită formării treptate a unei patine în contact cu infuzia. Această culotte îmbunătățește și intensifică gustul ceaiului în timp.
Avertisment
Ceramica ceramica, chiar și de cea mai bună calitate, este un material sensibil la șocuri termice care îl poate fisura :
– Încălziți ceainicul cu apă fierbinte înainte de a turna apă clocotită în el
– Nu puneți niciodată un ceainic încă fierbinte direct sub apă rece
.