Acest ceainic este o operă de artă a lui Kenji Hotta, un olar japonez născut în 1951. Ceainicul japonez cu pământuri amestecate este specialitatea sa. Pământurile de argilă se combină atunci când sunt întoarse împreună, această tehnică de fabricație se numește Nerikomi în Japonia. Acest hohin kyusu, ceainic fără mâner, este potrivit pentru prepararea ceaiurilor la temperaturi moderate, cum ar fi ceaiul verde. Acesta dispune de un filtru mare de pământ plasat în fața gurii de scurgere.
Livrare rapidă în Franța – 3 până la 5 zile lucrătoare
Material : Gresie – Ceramică – Argilă
Origine : Japonia, tip Hohin Kyusu (fără mâner)
Contenit : 220ml (0.22L)
Color: Beige, orange-red and black
Filter: Clay, sasame type (ball with hole in front of pouring spout)
Making: manual, strunjit pe roata olarului
Care piesă este unică, pot fi observate mici diferențe față de fotografii.
Autor: Kenji hotta
Pentru mai multe informații :
Kyusu
Teainic tradițional japonez realizat din argilă naturală. Neelucidat în interior, reacționează la contactul cu apa și ceaiul pentru a-și dezvălui toate aromele.
Filtrul din fața gurii de scurgere : ceaiul plutește, se prepară liber pentru extragerea completă a componentelor și aromelor. Ceaiul rămâne proaspăt și poate fi preparat de mai multe ori (= infuzii multiple).
Câteva dintre sutele de centre de fabricare a ceramicii înființate în Japonia (sol vulcanic bogat în argilă) în ultimele câteva decenii sunt încă în funcțiune. Cele 6 „cuptoare vechi” sunt Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba și cel mai faimos: Tokoname.
Tokoname kiln
Tokoname Yaki (常滑焼), cel mai vechi dintre cele șase „cuptoare vechi” (roku koyo, 日本六古窯) și cel mai important centru de producție ceramică.
Argila naturală pură (Shudei) are o culoare roșie caracteristică datorită conținutului ridicat de fier (proprietăți specifice în ceea ce privește gustul și beneficiile oferite de ceaiul verde). Spre deosebire de alte regiuni în care argila este practic epuizată, Tokoname are încă depozite în prezent.
Un Tokoname Kyusu este apoi ars prin oxidare (argilă roșie, între 1100 și 1200°C), sau prin reducere (argilă neagră). Unele ateliere, în special cele care beneficiază de prezența unor artiști renumiți, combină cele două tehnici, ceea ce permite obținerea unei varietăți foarte mari de culori kyusu.
Întreținerea ceainicului Tokoname
Curățarea exterioară
Utilizați numai apă curată și o cârpă moale.
Dacă ceainicul este pătat sau murdar, frecați-l cu o cârpă moale înmuiată în ceai verde preparat în prealabil.
Curățare internă
Dacă este posibil, clătiți numai cu apă curată, cu conținut scăzut de calcar. De-a lungul utilizării, pe interiorul Kyusu-ului dumneavoastră va apărea o patină, aceasta nu trebuie îndepărtată.
Secarea
Pentru a vă usca Kyusu-ul, lăsați-l în aer liber cu capul în jos pe o cârpă curată sau frecați ușor exteriorul cu o cârpă moale și curată.
Chiar dacă ceainicul dvs. Tokoname este un ceainic versatil, deoarece lutul este neporos, dacă nu este smălțuit în interior, se recomandă pe termen lung să preparați varietăți similare de ceai în același Kyusu din cauza formării treptate a unei patine interne la contactul cu ceaiul preparat.Această patină îmbunătățește și intensifică gustul ceaiului în timp. Tot din acest motiv, atunci când se prepară și se curăță, cel mai bine este să se folosească apă moale, cu conținut scăzut de calcar.
Atenție
Ceramica ceramică.chiar și de cea mai bună calitate, este un material sensibil la șocuri termice care îl poate fisura :
– Încălziți ceainicul cu apă fierbinte înainte de a turna apă clocotită în el
– Nu puneți niciodată un ceainic încă fierbinte direct sub apă rece
.