Admirăm în mod deosebit acest ceainic japonez de la Tokoname : designul său elegant, decorul grafic de o aparentă simplitate, pământul vulcanic bogat în fier reputat a sublima ceaiul verde. Acest ceainic din ceramică japoneză este o frumusețe japoneză autentică.
Livrare rapidă în Franța – La domiciliu în 3 până la 5 zile lucrătoare
Material : Argilă arsă – ceramică – argilă
Origine: Tokoname – Japonia
Tip: Yokode Kyusu (mâner lateral)
Capacitate : 340ml (0,34L)
Culoare : Negru
Filtru : Oțel inoxidabil, tip Obi ami (sită foarte fină care merge în jurul ceainicului)
Fabricare: manuală
Atelier de fabricare : Isobe
Descoperă mai multe :
Kyusu
Teainic tradițional japonez realizat din lut natural. Fără smalț în interior, acesta reacționează la apă și ceai pentru a-și dezvălui toate aromele.
Filtrul din fața gurii de scurgere : ceaiul plutește, se prepară liber pentru extragerea completă a componentelor și aromelor. Ceaiul rămâne proaspăt și poate fi preparat de mai multe ori (= infuzii multiple).
Câteva dintre sutele de centre de fabricare a ceramicii înființate în Japonia (sol vulcanic bogat în argilă) în ultimele decenii sunt încă în funcțiune. Cele 6 „cuptoare vechi” sunt Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba și cel mai faimos: Tokoname.
Tipul de argilă și metoda de ardere sunt cei doi factori principali care disting aceste centre diferite, influențând gustul ceaiului preparat în Kyusu.
Tokoname kiln
Tokoname Yaki (常滑焼, prefectura Aichi)
Tokoname este cel mai vechi dintre cele șase „cuptoare vechi” (jap.: roku koyo, 日本六古窯) din Japonia. Cu aproximativ 200 de cuptoare tradiționale de ceramică, acest lucru face ca orașul să fie cel mai important centru de producție ceramică din Japonia.
Argila naturală pură (Shudei) are o culoare roșie distinctivă datorită conținutului ridicat de fier. Acest fier îi conferă proprietăți foarte specifice în ceea ce privește gustul și beneficiile oferite ceaiului verde. Spre deosebire de alte regiuni în care depozitele de argilă sunt practic epuizate, Tokoname are norocul de a avea încă depozite de argilă naturală prețioasă.
Pentru a obține Kyusus de diferite culori, olarul stropește kyusu-ul modelat cu un amestec de argilă roșie și pigmenți naturali de culoare (= Char-gake). Ceainicele realizate din argilă Shudei au un aspect lustruit distinctiv, dar nu sunt smălțuite, deoarece kyusu este lustruit cu o spatulă de metal sau cu o bucată de pânză înainte de ardere. Producătorii preferă să lase lutul natural să vorbească de la sine, fără a glazura sau a glazura ceainicele.
Kyusu ars în reducere (lut negru)
Întreținere ceainic Tokoname
Curățarea exterioară a ceainicului
Utilizați doar apă curată și o cârpă moale.
Dacă ceainicul este pătat sau murdar, frecați-l cu o cârpă moale înmuiată în ceai verde preparat în prealabil.
Curățarea internă a ceainicului
Dacă este posibil, clătiți-l numai cu apă curată, cu conținut scăzut de calcar. De-a lungul utilizării, pe interiorul Kyusu-ului dumneavoastră va apărea o patină, aceasta nu trebuie îndepărtată.
Secarea
Pentru a vă usca Kyusu-ul, lăsați-l în aer liber cu capul în jos pe o cârpă curată sau frecați ușor exteriorul cu o cârpă moale și curată.
Chiar dacă ceainicul dumneavoastră Tokoname este un ceainic versatil, deoarece lutul este neporos, dacă nu este smălțuit în interior, se recomandă pe termen lung să preparați varietăți similare de ceai în același Kyusu, din cauza formării treptate a unei patine interne la contactul cu ceaiul preparat. Această patină îmbunătățește și intensifică gustul ceaiului în timp. Tot din acest motiv, atunci când se prepară și se curăță, este preferabil să se folosească apă moale, cu conținut scăzut de calcar.
Avertisment
Ceramica ceramică.chiar și de cea mai bună calitate, este un material sensibil la șocuri termice care îl poate fisura :
– Încălziți ceainicul cu apă fierbinte înainte de a turna apă clocotită în el
– Nu puneți niciodată un ceainic încă fierbinte direct sub apă rece
.