Iată iconicul ceainic Tokoname, celebrul ceainic japonez din lut. Această argilă bogată în fier are proprietăți ideale pentru prepararea ceaiului verde. Tokoname este renumit pentru argila sa roșie naturală folosită pentru a face faimosul ceainic shudei sau shudei kyusu, precum acest model simplu și echilibrat, prevăzut cu un filtru de pământ.
Livrare rapidă în Franța în 3 până la 5 zile lucrătoare
Material : Faianță – Ceramică – Argilă
Origine : Tokoname – Japonia
Tip : Yokode Kyusu (mâner lateral)
Contenit : 280ml (0.28L)
Culoare: Roșu portocaliu
Filtrul: argilă, tip sasame (integrat în fața gurii de scurgere)
Fabricant: Handmade
Atelier: Isobe
Descoperă mai multe:
Kyusu
Teainic tradițional japonez realizat din lut natural. Fără smalț în interior, acesta reacționează la contactul cu apa pentru a dezvălui toate aromele ceaiului.
Filtrul din fața gurii de scurgere: ceaiul plutește și se prepară liber (extragerea completă a componentelor și aromelor). Ceaiul rămâne proaspăt și poate fi preparat de mai multe ori (= infuzii multiple).
Câteva dintre sutele de centre de fabricare a ceramicii înființate în Japonia (sol vulcanic bogat în argilă) în ultimele câteva decenii sunt încă în funcțiune. Cele 6 „cuptoare vechi” sunt Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba și cel mai faimos: Tokoname.
Tokoname kiln
Tokoname Yaki (常滑焼, prefectura Aichi)
.Cel mai vechi dintre cele șase „cuptoare vechi” (roku koyo, 日本六古窯) și cel mai mare centru de producție japonez.
Argila naturală pură (Shudei) are o culoare roșie caracteristică datorită conținutului său ridicat de fier. Spre deosebire de alte regiuni în care argila este practic epuizată, Tokoname mai are depozite și astăzi.
Aparatul lustruit fără a fi glazurat se datorează lustruirii Kyusu înainte de ardere cu o spatulă sau o cârpă metalică, pentru a lăsa argila să vorbească de la sine.
Kyusu ars în oxidare (argilă roșie)
Întreținerea ceainicului Tokoname
Extern
Doar cu apă curată și o cârpă moale. Dacă ceainicul este pătat, frecați cu o cârpă moale înmuiată într-o infuzie de ceai verde.
Intern
Să clătiți numai cu apă curată, dacă este posibil cu conținut scăzut de calcar. Pe parcursul utilizării, pe interior apare o patină : nu o îndepărtați (culottage).
Secare
în aer liber cu capul în jos pe o cârpă sau frecați ușor exteriorul cu o cârpă moale.
Teainic de ceai (lut neporos) ne glazurat pe interior: recomandat pe termen lung pentru a prepara în el varietăți similare de ceai datorită formării treptate a unei patine la contactul cu infuzia („Culottage”, îmbunătățește și intensifică gustul ceaiului în timp).
Avertisment
Ceramica ceramică, chiar și de cea mai bună calitate, este un material sensibil la șocuri termice care o poate fisura :
– Încălziți ceainicul cu apă fierbinte înainte de a turna apă clocotită în el
– Nu puneți niciodată un ceainic încă fierbinte direct sub apă rece
.