Teainic japonez făcut manual ceainic în pământ din Tokoname, o regiune din Japonia bogată în renumitul pământ vulcanic. Tokoname este o instituție când vine vorba de ceramică, fiind unul dintre cele 6 „cuptoare vechi” din Japonia, după cum ilustrează acest ceainic din lut în culori naturale. Măiestria olarului în ceea ce privește arderea prin oxidare și reducere i-a permis olarului să obțină mai multe culori pentru acest kyusu.
Livrare rapidă Franța – 3 până la 5 zile lucrătoare
Material : Argilă arsă – ceramică – argilă
Origine: Tokoname – Japonia
Yokode Kyusu (mâner lateral)
Contenit: Oglinjoară cu mâner lateral: 240ml (0,24L)
Culoare: Negru și roșu
Filtrul: Oțel inoxidabil, Ita ami (în fața gurii de scurgere)
Producție: Handmade
Descoperă mai multe:
Kyusu
Teainic tradițional japonez fabricat din lut natural. Dacă nu este smălțuit în interior, acesta reacționează la contactul cu apa și ceaiul pentru a-și dezvălui toate aromele.
Filtrul din fața gurii de scurgere: ceaiul plutește și se prepară liber pentru o extracție completă a componentelor și aromelor. Ceaiul rămâne proaspăt și poate fi preparat de mai multe ori (= infuzii multiple).
Câteva dintre sutele de centre de fabricare a ceramicii înființate în Japonia (sol vulcanic bogat în argilă) în ultimele câteva decenii sunt încă în funcțiune. Cele 6 „cuptoare vechi” sunt Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba și cel mai faimos: Tokoname.
Tokoname kiln
Tokoname Yaki (常滑焼, prefectura Aichi), cel mai vechi dintre cele șase „cuptoare vechi” (roku koyo, 日本六古窯) și cel mai important centru de producție ceramică japoneză.
Argila naturală pură (Shudei) are o culoare roșie caracteristică datorită conținutului ridicat de fier (proprietăți specifice în ceea ce privește gustul și beneficiile oferite de ceaiul verde). Spre deosebire de alte regiuni în care argila este practic epuizată, Tokoname are încă depozite în prezent.
Pentru diferite culori, olarul pulverizează kyusu cu un amestec de argilă și pigmenți naturali de culoare (= Char-gake). Aspectul lustruit, fără smalț, se obține prin lustruirea kyusu-ului înainte de ardere cu o spatulă sau o cârpă metalică, pentru a lăsa argila să vorbească de la sine.
Kyusu este ars prin oxidare (argilă roșie) sau reducere (argilă neagră). Unele ateliere combină cele două tehnici (varietate mare de culori).
Întreținere Ceainic Tokoname
Extern
Doar cu apă curată și o cârpă moale. Dacă ceainicul este pătat, frecați cu o cârpă moale înmuiată într-o infuzie de ceai verde.
Intern
Să clătiți numai cu apă curată, dacă este posibil cu conținut scăzut de calcar. Pe parcursul utilizării, pe interior apare o patină : nu o îndepărtați (culottage).
Sechează
în aer liber cu capul în jos pe o cârpă curată sau frecați ușor exteriorul cu o cârpă moale.
Un ceainic polivalent (lut neporos), dar neetanșat la interior: recomandat pe termen lung pentru a prepara în el varietăți similare de ceai datorită formării treptate a unei patine la contactul cu infuzia. Această culotte îmbunătățește și intensifică gustul ceaiului în timp.
Atenție
Cupa ceramică.chiar și de cea mai bună calitate, este un material sensibil la șocuri termice care îl poate fisura :
– Încălziți ceainicul cu apă fierbinte înainte de a turna apă clocotită în el
– Nu puneți niciodată un ceainic încă fierbinte direct sub apă rece
.